ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ НА ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД Організація харчування Дошкільний вік
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
І тиждень. Понеділок
Сніданок Каша в’язка перлова з маслом 88 2,377 3,157 16,911 106,45
  Яйце варене 1 шт. 5,08 4,6 0,28 62,8
Салат з цибулі та капусти 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
Обід Суп гороховий 200 4,73 4,16 19,39 131,66
  Рагу овочеве 180 4.19 13.57 23.92 231.39
  Сосиска 55 6,05 13,145 - 146,3
  Сік фруктовий 140 0,28 - 15,4 61,6
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Сирне суфле зі 131 18,015 12,294 17,3 248,439
  соусом сметанним солодким 50 1,88 7,28 9,22 108,08
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  57,958 74,044 240,441 1721,323
 
І тиждень. Вівторок
Сніданок Каша розсипчаста гречана 53 3.202 3.725 15.836 197.68
  Підлива м’ясна 60 5.88 6.52 4.17 87.48
  Чай з молоком 180 3.36 3.0 17.616 107.88
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
Обід Буряковий борщ 200 1,544 2,376 70,333 73,44
  Пюре картопляне 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Котлета м’ясна 80 13,31 14,09 13,95 215,47
  Кавовий напій з молоком 180 2,52 2,25 22,194 115,05
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Ватрушка з сиром 122 16,5 12,592 43,349 342,049
  70,501 71,328 299,,203 1899,429
 
І тиждень.  Середа
Сніданок Макаронні вироби відварні 75 2.639 2.45 17.477 104.09
  Риба тушкована з овочами 95 16,405 2,615 3,73 102,02
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
Обід Борщ український 200 3,12 2,41 69,71 86,97
  Каша польова з м’ясом 201 20.84 22.72 24.17 387.38
  Ікра бурякова 146 2,04 17,99 15,38 224,99
  Кисіль молочний 180 4,415 3,934 44,45 201,981
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Ліниві вареники 106 17,934 10,98 19,162 241,785
  зі сметанним солодким соусом 50 1,88 7,28 9,22 108,07
Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
      84,629 86,199 327,369 1900,916
 
               
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
 
І тиждень. Четвер
Сніданок Рисовий плов з м’ясом 124 14,79 15,4 35,45 241,1
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
  Чай 180 - - 13,972 53,06
Обід Суп з галушками 200 4,04 5,55 21,18 156,07
  Каша гречана з маслом 100 3,202 3,725 15,836 110,2
  Кури варені 68 17,84 18,03 0,69 236,18
  Капуста тушкована 160 3,52 7,08 16,09 134,07
  Кавовий напій з молоком 180 2,52 2,25 22,194 115,05
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Каша молочна 200 7,21 8,775 25,618 209,005
  Печиво 50 4,05 6,85 34,7 218
  66,26 88,38 280,95 1923,435
 
І тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша ячнева з маслом 88 2,552 3,225 16,961 107,45
  Риба тушкована з овочами 95 16,405 2,615 3,73 102,02
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
Обід Буряковий борщ 200 1,544 2,376 70,333 73,44
  Картопля тушкована 160 3,26 6,41 24,75 172,91
  Гуляш з печінки 55 9,56 4,66 3,13 115,51
  Ікра бурякова 146 2,04 17,99 15,38 224,99
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Булочка домашня 60 5,67 5,16 32,12 194,32
  Сік фруктовий 140 0,28 - 15,4 61,6
  67,496 70,811 297,964 1848,76
               
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
 
ІІ тиждень. Понеділок
 
Сніданок Каша пшенична з маслом 63 2,927 3,724 16,836 113,45
  Омлет 58 6,38 9,08 3,23 119,87
  Ікра бурякова 146 2,04 17,99 15,38 224,99
  Чай 180     13,972 53,06
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
Обід Буряковий борщ 200 1,544 2,376 70,333 73,44
  Каша польова 160 4,45 5,33 23,45 153,7
  Сосиска 65 7,15 15,535 - 172,9
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Ліниві вареники 106 17,934 10,98 19,162 241,785
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  60,275 68,196 252,153 1944,715
 
ІІ тиждень. Вівторок
Сніданок Каша гречана з куркою 188 14,69 16,23 18,95 279,62
  Риба тушкована з овочами 95 16,405 2,615 3,73 102,02
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
Обід Буряковий борщ 200 1,544 2,376 70,333 73,44
  Пюре картопляне 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Гуляш з м’яса 35/40 10,3 10,82 2.96 131,26
  Чай 180 - - 13,972 53,06
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Пиріжок з повидлом 84 5,64 4,99 50,24 261,9
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  79,333 73,248 306,767 1903,065
 
ІІ тиждень.  Середа
Сніданок Каша ячнева з маслом 88 2,552 3,225 16,961 107,45
  Підлива м’ясна 80 7,84 8,693 5,56 116,64
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
Обід Борщ український 200 3,12 2,41 69,71 86,97
  Картопляне пюре 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Тюфтельки м’ясні 80 11,01 13,32 11,7 191,58
  Ікра бурякова 146 2,04 17,99 15,38 224,99
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Суфле сирне 131 18,015 12,294 17,3 248,439
зі сметанним солодким соусом 50 1,88 7,28 9,22 108,07
Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  79,454 84,569 319,446 1901,459
                       
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
 
ІІ тиждень. Четвер
 
Сніданок Солодкий рисовий плов 25 2,85 0,7 17,4 83,5
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
Обід Суп з фрикадельками 200 6,54 7,94 14,25 148,33
  Вермішель з маслом 80 2.814 2.61 18,642 111,03
  Котлета рибна 108 14,65 5,469 11,471 152,46
  Капуста тушкована 160 3,52 7,08 16,09 134,07
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  Булочка з медом 60 5,67 5,16 32,12 194,32
  62,66 58,759 256,758 1818,43
 
ІІ тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша в’язка пшенична з маслом 63 2,927 3,725 16,836 113,45
  Омлет 58 6,38 9,08 3,23 119,87
  Ікра бурякова 146 2,04 17,99 15,38 224,99
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
Обід Суп гречаний 180 4,98 6,04 11,47 114,75
  Оладки з печінки 109 20,57 9,36 6,4 217,74
  Каша рисова з маслом 88 1,802 3,15 17,986 108,95
  Какао на молоці 180 5.475 4.815 27.025 168.66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Ватрушка з сиром 122 16,5 12,592 43,349 342,049
  Сік фруктовий 140 0,28 - 15,4 61,6
  70,71 76,172 251,786 1910,879
               
 
Середня калорійність для дошкільного віку  – 1877,2411

Ранній вік
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
І тиждень. Понеділок
Сніданок Каша в’язка перлова з маслом 70 1,899 2,395 13,527 83,84
  Яйце варене 1 шт. 5,08 4,6 0,28 62,8
  Компот із сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,065 0,27/5 14,07/0,045 69,3/33,06
Обід Суп гороховий 180 3,58 3,3 14,76 101,51
  Рагу овочеве 130 2,88 9,53 16,38 161,005
  Сосиска 45 4,95 10,8 - 119,7
  Сік фруктовий 100 0,5 - 9,1 38
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Молоко
 
180 5,04 4,5 8,46 182
  Суфле сирне зі  99 13,886 9,449 13,292 190,931
  соусом сметанним солодким 50 1,88 7,28 9,22 108,07
  44,985 65,404 152,054 1332,851
І тиждень. Вівторок
Сніданок Каша розсипчаста гречана 42 2,559 2,835 12,667 86,84
  Підлива м’ясна 40 3,42 3,5 2,15 47,64
  Чай з молоком 150 2,8 2,5 14,68 89,9
  Батон з маслом і сиром 30/5/10 2,28/0,065/1,8 0,27/3,625/0,9 14,07/0,045/0,2 69,3/33,06/15,9
Обід Буряковий борщ 180 1,356 1,63 63,188 61,12
  Пюре картопляне 120 2,61 3,8 18,17 119,85
  Котлета м’ясна 50 8,38 9,37 8,53 139,1
  Кавовий напій з молоком 150 2,1 1,875 18,495 95,85
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
Ватрушка з сиром 89 12,081 7,1 33,383 253,756
  47,891 42,945 212,508 1290,726
 
                                                     І тиждень.  Середа
Сніданок Каша вівсяна з маслом 70 1,899 2,395 13,527 83,84
  Риба тушкована з овочами 51 8,216 1,308 2,456 53,28
  Компот із сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,065 0,27/3,625 14,07/0,045 69,3/33,06
Обід Борщ український 180 2,884 1,663 63,216 74,04
  Каша польова з м’ясом 180 5.475 4.815 27.025 168.66
  Ікра бурякова 73 1 9,49 7,59 116,57
  Кисіль молочний 150 3,679 3,278 32,439 169,952
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Ліниві вареники зі 83 13,919 8,254 15,283 186,821
  соусом сметанним солодким 50 1,87 5,31 9,41 90,76
Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  49,702 45,448 236,641 1398,533
                         
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
І тиждень. Четвер
Сніданок Рисовий плов з м’ясом 80 14,09 15,36 18,94 266,43
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,065 0,27/3,625 14,07/0,045 69,3/33,06
  Чай 150 - - 11,976 45,48
Обід Суп з галушками 180 3,56 5,19 19,09 135,85
  Каша розсипчаста гречана 42 2,559 2,835 12,667 86,84
  Кури варені 30 8,055 8,13 0,30 106,64
  Капуста тушкована 108 25 5,29 11,08 95,94
  Кавовий напій з молоком 150 2,1 1,875 18,495 95,85
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Каша молочна рідка 180 16,079 6,875 27,447 198,189
  Печиво 20 1,66 1,76 15,12 83,6
  81,103 54,47 167,735 1344,25
І тиждень. Пятниця
Сніданок Каша ячнева з маслом 70 2,039 2,435 13,567 84,64
  Риба тушкована з овочами 51 8,216 1,302 2,456 53,28
  Батон з маслом і сиром 30/5/10 2,28/0,065/1,8 0,27/3,625/0,9 14,07/0,045/0,2 69,3/33,06/15,9
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
Обід Буряковий борщ 180 1,356 1,63 63,188 61,12
  Картопля тушкована 130 2,65 4,59 20,14 135,08
  Гуляш з печінки 45 7,14 3,25 2,23 83,86
  Ікра бурякова 73 1 9,49 7,59 116,57
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Булочка домашня 45 4,45 4,18 24,64 152,01
  Сік фруктовий 100 0,5 - 9,1 38
  44,066 40,728 206,607 1256,27
                 
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
 
ІІ тиждень. Понеділок
Сніданок Каша пшенична з маслом 50 2,339 2,835 1,371 83,84
  Омлет 30 3,16 4,88 1,58 62,97
  Чай 150 - - 11,976 45,48
  Батон з маслом і сиром 30/5/10 2,28/0,065/1,8 0,27/3,625/0,9 14,07/0,045/0,2 69,3/33,06/15,9
Обід Буряковий борщ 180 1,356 1,63 63,188 61,12
  Каша польова 100 4,45 5,33 23,45 153,7
  Сосиска 45 4,95 10,8 - 119,7
  Сік фруктовий 100 0,5 - 9,1 38
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Ліниві вареники 83 13,919 8,254 15,283 186,821
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  42,829 43,614 167,123 1148,761
 
ІІ тиждень. Вівторок
Сніданок Каша гречана з куркою 136 9,59 9,93 14,98 186,84
  Риба тушкована з овочами 51 8,216 1,302 2,456 53,28
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,065 0,27/3,625 14,07/0,045 69,3/33,06
Обід Буряковий борщ 180 1,356 1,63 63,188 61,12
  Картопляне пюре 120 2,61 3,8 18,17 119,85
  Гуляш з м’яса 25\25 7,69 10,41 1,46 115,78
  Чай 150 - - 11,976 45,48
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Пиріжок з повидлом 64 4,39 4,55 35,38 201,83
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  48,767 44,567 211,106 1300,01
ІІ тиждень.  Середа
Сніданок Каша ячнева з маслом 70 2,039 2,435 13,567 84,64
  Підлива м’ясна 45 3,85 4,0 2,42 53,60
  Компот з сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,065 0,27/3,625 14,07/0,045 69,3/33,06
Обід Борщ український 180 2,884 1,663 63,216 74,04
  Картопляне пюре 120 2,61 3,8 18,17 119,85
  Тюфтельки м’ясні 60 8,17 10,19 8,38 143,72
  Ікра бурякова 73 1 9,49 7,59 116,57
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Суфле сирне зі  99 13,886 9,449 13,292 190,931
  соусом сметанним солодким 50 1,88 7,28 9,22 108,07
Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  51,536 61,252 224,071 1486,581
                   
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири вуг-води
 
ІІ тиждень. Четвер
 
Сніданок Солодкий рисовий плов 100 2,85 0,7 17,4 83,5
  Молоко 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом і сиром 30/5/10 2,28/0,065/1,8 0,27/3,625/0,9 14,07/0,045/0,2 69,3/33,06/15,9
Обід Суп з фрикадельками 180 5,82 6,75 12,72 129,11
  Вермішель з маслом 60 2,106 1,67 13,978 80,626
  Котлета рибна 60 7,518 3,777 5,271 92,094
  Капуста тушкована 108 25 5,29 11,08 95,94
  Компот з сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Булочка домашня 45 4,45 4,18 24,64 152,01
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  65,864 36,702 159,444 1411,061
 
ІІ тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша пшоняна з маслом 50 2,339 2,835 1,371 89,84
  Омлет 30 3,16 4,88 1,58 62,97
  Компот з сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,065 0,27/3,625 14,07/0,045 69,3/33,06
Обід Суп гречаний 180 4,98 6,04 11,47 114,75
  Оладки з печінки 66 10,58 5,62 3,81 130,88
  Каша рисова з маслом 70 1,439 2,375 14,387 85,84
  Салат із капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  Хліб 45 2.97 0,54 18,4 90,9
Полуденок Каша молочна рідка 180 16,079 6,875 27,447 198,189
  50,899 51,285 161,807 1449,486

Середня калорійність для раннього віку за день – 1341,852

ПОВНОЦІННЕ ХАРЧУВАННЯ Організація харчування

 
        Здоров’я дитини закладається змалечку, коли процеси розвитку  організму найбільш інтенсивні. Серед факторів, що забезпечують інтенсивний розвиток дитячого організму (гігієнічних, оздоровчих, педагогічних) харчування набуває одного із найголовніших значень, адже раціональне харчування дошкільника – необхідна умова його гармонійного росту, фізичного та нервово-психічного розвитку, стійкості до впливу інфекцій та інших негативних факторів зовнішнього середовища. Крім того, правильно організоване харчування формує у дітей культурно-гігієнічні навички, так звану правильну та раціональну харчову поведінку, закладає основи культури харчування.
       В сучасних умовах ще більшого значення набуває  харчування  в зв’язку із погіршенням стану здоров’я дітей, порушенням системності харчування в родині, зниженням якості продуктів харчування.
       Організація харчування в дошкільному навчальному закладі регламентована законодавчими актами, має певні традиції, режим, раціон. А однією із головних умов є суворе виконання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці, зберігання продуктів харчування та приготування їжі.
       Перед вступом дитини до дошкільного навчального закладу, рекомендуємо батькам  наблизити режим її харчування та склад раціону до умов дошкільного закладу. Необхідно привчати дитину до тих страв, які частіше там готують, особливо, якщо вдома дитина їх не отримувала. На жаль, не всі діти полюбляють все те, що корисно. Тому виховувати у дітей звичку і смак здорової їжі – справа нелегка, потребує терпіння. Часто-густо харчування дітей в родині, особливо у вихідні та святкові дні, зводиться лише до одного принципу – задоволення смаків т а вередувань. Дитині дають те, що вона полюбляє: солодке, борошняне, жувальні цукерки і гумки, чіпси та сухарики, солодкі газовані напої або продукти так званого святкового столу. Необхідно вчити дітей, що не можна відмовлятися від молока, рибних, овочевих страв, та їсти тільки солодощі, бутерброди і закуски. Але буває, що батьки пропонують дітям дорогі делікатеси, вважаючи, що так краще. Проте, такі продукти за своїм складом поступаються «простій» їжі. Також важливо, щоб дитина отримувала достатню кількість їжі, бо звичка їсти багато може привести до негативних наслідків як зайва вага і порушення обміну речовин. 
                         
         Пам’ятаємо, саме від нас з вами залежить здоров'я наших малюків.ють трьохразове харчування, яке забезпечує їх добову потребу у харчових речовинах та енергії приблизно на 75 – 80%. Тому,  організація харчування в дошкільному закладі  повинна  доповнюватись правильним харчуванням в родині.
Необхідно намагатись, щоб харчування дітей вдома доповнювало раціон дошкільного закладу. Наприклад: на вечерю вдома  рекомендуються ті продукти та страви, які дитина не отримувала в закладі. Якщо дитину приводять за 1–2 години до сніданку, то вдома можна дати стакан соку або фрукти. А у вихідні та святкові дні раціон харчування дитини краще максимально наближати до того, який вона отримує в дитячому садку.
Смачного та бувайте здорові!
 

Нормативна база Організація харчування 1. Норми харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року N 1591.

2. Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року N 242/329, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за N 661/10941.

3. Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 17 квітня 2006 року N 298/227, зареєстрована у Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за N 523/12397.
 

Режим харчування дитини вдома Організація харчування Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.
Привчайте дитину:

- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
- самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
- відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);
 - самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
- не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.
Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.



 

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ДИТИНА НЕ ХОЧЕ ЇСТИ? Організація харчування Що робити, коли дитина не хоче їсти?
 
     У жодному випадку не годувати її насильно. Поганий апетит завжди має причину. Ваше завдання − з'ясувати, у чому справа. Може, малюк нездоровий, можливо, ви годуєте його в незвичній обстановці або їжа довелася йому не до смаку, може, він просто не встиг зголодніти. Якщо дитина не хоче їсти, краще пропустити одне годування, ніж удаватися до примушення. Насильницьке годування викликає протест і закріплює негативне відношення до їжі. Воно навіть може викликати блювоту, яка, повторившись кілька разів, стане звичною.
     Для того, щоб зберегти у дитини апетит, треба спокійно відноситися до його коливань, пам'ятаючи про те, що і ми не завжди їмо з однаковим бажанням. Дитина може опинитися уявно поганим “їдцем”: просто її порція дуже велика, треба спробувати її зменшити. Можливо, це підбадьорить вашого малюка, якого лякала велика кількість їжі, а може, причина в тому, що їжа дуже калорійна. Можна з упевненістю сказати, що поганий апетит у здорової дитини − результат помилок дорослих. Усунете їх − і це допоможе відновити апетит у малюка.
     Перш за все, не слід фіксувати увагу дитини на своїх побоюваннях з приводу того, що вона мало їла. У неї повинно скластися відношення до їжі, як до природної і цілком добровільної процедури. Якнайкращий метод для дітей першого року життя − так зване годування за вимогою. Це дозволяє врахувати індивідуальні особливості дітей, одні з яких більше їдять вранці уранішній годинник, інші − увечері. Дітям, які з'їдають малі об'єми їжі, за рекомендацією лікаря призначається калорійніше живлення.

ПОРАДИ БАТЬКАМ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ Організація харчування      Існує дуже багато порад та рекомендацій з приводу правильного харчування для дітей і підлітків. Харчування дитини, перш за все, залежить від його віку. Починаючи з введення прикорму і далі, турбота про харчування дитини стає однією з головних батьківських обов'язків. Ваш малюк росте, розвивається, і так приємно усвідомлювати, що це ваша заслуга.
     Стандартно, дитина до п'яти років, повинна харчуватися не менше чотирьох разів на день, загальна кількість (вага) їжі за один прийом не повинен бути менше 200 грамів. Соки, компоти, морси, вода та інші рідини в розрахунок не йдуть.
     Сніданок повинен складатися з корисних продуктів, які легко засвоюються і допоможуть забезпечити енергію протягом дня
Головне, піклуючись про дитину, намагайтеся, щоб ті продукти, які він їсть, були свіжими і натуральними.
Ще із загальних рекомендацій з харчування для всіх дітей - для росту потрібна поживна, багата всіма вітамінами і мікроелементами їжа.
Харчування - джерело здоров'я.
Щоб малюк добре їв і ріс швидше, готуйте йому його улюблені страви, і пропонуйте нові.
Під час сніданків, обідів і вечерь збирайтеся за стіл усією родиною.
Нехай їжа перетворитися для дитини на красиву, захоплюючу і цікаву церемонію.
     Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.
     В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
     У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники БІЛКІВ. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.
ЖИРИ є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.
     Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.
     У щоденному раціоні дитини обов'язково мають ВІТАМІНИ . Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

     РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири,вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
     БІЛКИ є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків.
     Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та іншому. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа.
     ЖИРИ є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

     ВУГЛЕВОДИ – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.
Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.
     У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).
     Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л.
Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.