ЙОДНА НЕДОСТАТНІСТЬ ТА ЇЇ ПРОФІЛАКТИКА

Усім відомо, що мінеральні речовини у харчуванні людини мають не менше значення, ніж білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Як і при дефіциті основних харчових речовин, при недостачі мінеральних речовин в організмі людини виникають специфічні порушення, які призводять до розвитку різноманітних захворювань.

Усі мінеральні речовини, які є в харчових продуктах, поділяють на дві групи: макро – і мікроелементи. Мікроелементи, до яких відноситься і йод, названі так тому що їх концентрація в організмі н перевищує 0.01 %. Але не зважаючи на таку малу концентрацію він відіграє важливу роль у біохімічній функції щитовидної залози. Залоза використовує йод для синтезу таких важливих гормонів як тиротоксин, дійодтироксин і трийодтироксин. Недостатнє ж надходження йоду в організм людини призводить до розладу функції щитовидної залози, її збільшенню і розвитку зобу.

Понад 85 % йоду надходить в організм людини з їжею, переважно рослинною. Але порушення правил зберігання та кулінарна обробка продуктів ( смаження, відварювання, випікання тощо) призводять до значного зниження вмісту йоду в них, а в подальшому і в організмі людини.

У дорослих людей нестача йоду в них в їжі викликає компенсаторне збільшення щитовидної залози і набряк, випадання волосся, зниження температури тіла, різке зменшення фізичної і розумової працездатності та інші симптоми. Але найбільшу небезпеку та стурбованість викликає йодна недостатність у вагітних, в наслідок чого підвищується ризик народження дітей з малою вагою, нейросенсорною глухотою, спастичним паралічем, кретинізмом, а також мертвонароджень та викиднів. В ранньому дитинстві при нестачі йоду виникають незворотні психічні порушення, які призводять до критицизму, глухоти, німоти та інше. В кращому випадку така дитина буде приречена на довічну замісну терапію гормональними препаратами.

Всесвітня організація охорони здоров'я провела дослідження і на підставі їх результатів віднесла Україну до країн з йодною недостатністю у населення. За останні роки кількість хворих серед дітей у нас збільшилась в 3 рази, а кількість операцій на щитовидній залозі за останні 5 років в 3.5 рази.

За даними тієї ж ВООЗ захворювання, зумовлені йодною недостатністю, можуть бути повністю ліквідовані, за умов вживання населенням ендемічних регіонів продуктів, збагачених йодом. Природним джерелом вмісту великої кількості йоду є морська капуста та продукти, виготовлені з її використанням. Багато йоду містять морська риба, консерви з неї, нерибні продукти моря ( мідії, м'ясо кальмарів, креветок, морського гребінця, м'ясо морських тварин). Але найбільш простим, дешевим, що особливо важливо для малозабезпечених верств населення, та випробуваним засобом є введення до раціону свого харчування йодованої кухонної солі. ! 10 г. такої солі міститься 190 мкг йоду (добова потреба людини в йоді становить 200-220 мкг). Йодована кухонна сіль є в будь-якому магазині чі торгівельному кіоску.

Пам'ятайте, що йодна недостатність істотно впливає на розумовий розвиток наших нащадків, а це може призвести до інтелектуального виродження нації, ми неповинні це допустити.



Коментарі:


Ім’я: