Де шукати вітаміни
 
Вітамі́ни — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею.
   Вітаміни забезпечують процеси життєдіяльності в організмі, впливають на наше загальне самопочуття
Соціально-економічні умови, що змінилися, з особливою гостротою підкреслили виняткову роль вітамінологічних знань і досвіду в житті людей. Індустріалізація спричинила за собою збільшення частки рафінованих і консервованих продуктів у харчуванні, що володіють меншою вітамінною цінністю. Наприклад, при виготовленні борошна вищих сортів втрачається з висівками до 80—90 % всіх вітамінів.
На відміну від наших предків у сучасної людини різко знизилися енерговитрати, що, в свою чергу, призвело до зменшення обсягу споживаної їжі. Однак щоб отримати необхідну добову кількість вітамінів, цей обсяг повинний бути значним. Наприклад, для задоволення добової потреби організму в вітаміні В1 потрібно з’їдати більш1 кг житнього хліба в день.
Викладене пояснює, чому дефіцит вітамінів став масовим явищем. До цього варто додати шкідливий вплив популярних процедур голодування, вегетаріанства й інших модних дієт. Найважливішою причиною дефіциту вітамінів залишається невисокий прожитковий мінімум певної частини населення країни, через що страждає якість харчування.
Вітаміни потрібні для належного функціонування організму, а деякі з них відповідають за процес росту. Тож варто знати де їх шукати:
Вітамін B1
Вітамін B1 контролює вуглеводний і амінокислотний обмін, що важливо для нормального функціонування нервової системи (як центральної, так і периферичної)
  • Вітаміну В щодоби потрібно 1,8 мг, а знайти його можна в пшоні, вівсянці, горосі, свинині. Найцінніший джерело вітаміну В - сухі пивні дріжджі.
Вітаміни В2
Вітаміни В2 - це рибофлавін, який регулює білковий, жировий обмін, а також процес окислення в тканинах. 
  • Рибофлавін, в основному, міститься в м'ясі, рибі, яйцях, птиці, хлібі та молочних продуктах
Вітамін В12
Брак в організмі Вітамін В12 забезпечує цілий букет проблем: загальна слабкість, запаморочення, зниження апетиту.
  • Поповнити його запаси можна, вживаючи в їжу м'ясо, рибу, кисломолочну продукцію.
Вітамін А
Вітамін А відповідає за ріст організму і зір.
  • Міститься в броколі, моркві, капусті, брюссельській капустй, цикорію, шпинаті, салаті, , петрушці, , горошку та сої.
Вітамін D
Вітамін D бере участь в розвитку і рості різних тканин тіла.
  • Нюанс в тому, що вона з їжею в організм практично не надходить - тіло (а точніше, шкірний покрив) самостійно виробляє вітамін D.
Вітамін Е
Від вітаміну Е залежить нормальне функціонування статевої системи. Вітамін Е також покращує засвоєння жирів і білків
  • Досить багато вітаміну Е в хлібі і крупах, міститься в листі салату і пророщеної пшениці, а також бавовняному маслі, майже всіх зелених овочах, яйцях і тваринному жирі, але найбагатшим за його змістом є рослинне масло
Вітамін С чинить протидію інфекціям, бореться з втомою, сприяє поглинанню заліза
  • На нього багаті селера, броколі, брюссельська капуста, щавель, цикорій, шпинат, салат, ріпа, петрушка, паприка, редиска, помідори.


Коментарі:


Ім’я: