ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ НА ЛІТНІЙ ПЕРІОД Організація харчування Дошкільний вік
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
І тиждень. Понеділок
 
Сніданок Каша в’язка пшенична з маслом 63 2,927 3,725 16,836 113,45
  Яйце варене 1 шт. 5,08 4,6 0,28 62,8
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,5
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
Обід Суп гороховий 200 4,73 4,16 19,39 131,66
  Каша польова 146 4,427 5,249 22,525 156,085
  Сосиска молочна 60 6,6 14,34 - 159,6
 
 
Салат з огірків 60 0,5 3,049 2,304 36,3
  Сік фруктовий 130 0,25 - 14,5 57,2
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Сирне суфле зі 131 18,015 12,294 17,3 248,439
  соусом сметанним солодким 50 1,88 7,28 9,22 108,08
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  71,744 81,302 226,412 1826,894
І тиждень. Вівторок
 
Сніданок Каша розсипчаста гречана 42 2,559 2,835 12,667 86,84
  Підлива м’ясна 60 5,88 6,52 4,17 87,48
  Помідор свіжий 50,5 0,555 0,101 2,323 11,615
  Чай 180 - - 13,972 53,06
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Борщ український 200 3,12 2,41 69,71 86,97
  Пюре картопляне 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Котлета м’ясна 80 13,31 14,09 13,95 215,47
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,5
  Какао на молоці 180 5,476 4,815 27,025 168,66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Молоко 200 5,6 6,4 29,36 190,8
  Рогалик з повидлом 71 5,6 4,99 41,21 224,7
  66,949 67,166 315,914 1818,415
І тиждень.  Середа
 
Сніданок Макаронні вироби відварні 75 2.639 2.45 17.477 104.09
  Риба тушкована з овочами 95 16,405 2,615 3,73 102,02
  Компот із свіжих ягід 180 0,36 - 21,15 83,25
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Суп з фрикадельками 200 6,54 7,94 14,25 148,33
  Каша гречана з м’ясом 120 18,65 18,71 22,04 298,15
  Салат з огірків 60 0,5 3,049 2,304 36,3
  Кисіль молочний 180 4,415 3,934 44,45 201,981
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  Ліниві вареники 106 17,934 10,98 19,162 241,785
    93,323 73,238 245,633 1889,366
                   
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
 
 
І тиждень. Четвер
 
Сніданок Рисовий плов з м’ясом курки 177 20,19 22,48 22,31 371,62
  Чай з молоком 180 3.36 3.0 17.616 107.88
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Борщ український 200 3,12 2,41 69,71 86,97
  Картопля тушкована з куркою 201 20,84 22,72 24,17 387,38
  Огірок свіжий 52 0,416 0,052 1,716 7,28
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  Булочка домашня 60 5,67 5,16 32,12 194,32
  79,111 76,457 301,217 1924,41
 
І тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша ячнева з маслом 88 2,377 3,175 16,911 106,45
  Риба тушкована з овочами 95 16,405 2,615 3,73 102,02
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,5
  Кавовий напій з молоком 180 2,520 2,25 22,194 115,02
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Борщ український з салом 200 2,681 8,335 14,133 143,252
  Вермішель з маслом 103 4,2 2.61 27,94 154,64
  Гуляш з печінки 55 9,56 4,66 3,13 115,51
  Салат з огірків 60 0,5 3,049 2,304 36,3
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Вафлі 50 2,15 12,55 33,1 213
  Сік фруктовий 140 0,28 - 15,4 61,6
  61,557 56,524 248,524 1676,452
                   
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
ІІ тиждень. Понеділок
 
Сніданок Каша перлова з маслом 88 2,377 3,175 16,911 106,45
  Омлет 58 6,38 9,08 3,23 119,87
  Огірок свіжий 52 0,416 0,052 1,716 7,28
  Чай 180 - - 13,972 53,06
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Суп з макаронами 200 1,93 2,41 13,62 85,9
  Каша польова 160 4,45 5,33 23,45 153,7
  Сосиска 65 7,15 15,535 - 172,9
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,5
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Ліниві вареники 106 17,934 10,98 19,162 241,785
  зі сметанним солодким соусом 50 1,88 7,28 9,22 108,08
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  69,852 80,447 236,668 1852,905
ІІ тиждень. Вівторок
 
Сніданок Каша гречана з м’ясом 174 14,69 16,23 18,95 279,62
  Салат з помідорів 60 0,646 3,098 2,96 41,25
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Борщ український 200 3,12 2,41 69,71 86,97
  Пюре картопляне 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Гуляш з м’яса 35/35 9,08 9,47 2,59 114,86
  Огірок свіжий 52 0,416 0,052 1,716 7,28
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Пиріжок з повидлом 84 5,64 4,99 50,24 261,9
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190.8
  69,158 71,01 329,796 1895,72
ІІ тиждень.  Середа
 
Сніданок Каша пшоняна з маслом 63 2,927 3,725 16,836 113,45
  Рибна котлета 108 14,65 5,469 11,471 152,46
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Батон з маслом 40/12 3,04/0,15 0,24/8,7 21,92/0,1 172,5
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Буряковий борщ 200 1,544 2,376 70,333 73,44
  Вермішель з маслом 103 4,2 2.61 27,94 154,64
  Тюфтельки 80 11,01 13,32 11,7 191,58
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,5
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Суфле сирне 131 18,015 12,294 17,3 248,439
  Молоко 200 5.6 6.4 29.36 190,8
  79,316 63,474 323,472 1833,389
                 
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
ІІ тиждень. Четвер
 
Сніданок Каша гречана з куркою 188 14,69 16,23 18,95 279,62
  Кисиль із смородини 180 1,324 - 24,222 95,89
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Суп круп’яний 200 6,1 7,45 13,97 140,6
  Рисовий плов з м’ясом курки 177 20,19 22,48 22,31 371,62
  Салат з помідорів 60 0,646 3,098 2,96 41,25
  Чай з молоком 180 3,36 3,0 17,616 107,88
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Булочка з медом 60 5,67 5,16 32,12 194,32
  Какао на молоці 180 5,475 4,815 27,025 168,66
  77,735 79,393 230,883 1882,5
ІІ тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша пшенична з маслом 63 2,927 3,725 16,836 113,45
  Риба тушкована з овочами 95 16,405 2,615 3,73 102,02
  Салат з помідорів 60 0,646 3,098 2,96 41,25
  Кавовий напій на молоці 200 2,52 2,25 22,194 115,05
  Батон з маслом і сиром 30/12/25 9,03 16,68 16,54 245,66
  1000 Фрукти свіжі 110 5,17 - 11,33 50,6
Обід Борщ український 200 3,12 2,41 69,71 86,97
  Пюре картопляне 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Оладки з печінки 109 20,57 9,36 6,4 217,74
  Салат з огірків 60 0,5 3,049 2,304 36,3
  Компот із сухофруктів 180 0,486 - 28,85 79,92
  Хліб 80 6,08 0,48 43,84 186,4
Полуденок Печиво 50 4,05 6,85 34,7 218
  Сік фруктовий 140 0,28 - 15,4 61,6
  75,384 55,317 299,144 1714,62
                   

Середня калорійність за день по садовій групі – 1831,467
 

 
Ранній вік
 
Режимний момент Страва Вихід  (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
І тиждень. Понеділок
 
Сніданок Каша вязка пшенична з маслом 50 2.339 2.835 1.371 89.84
  Яйце варене 1/2 шт. 2.54 2.3 0.14 31.4
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Компот із сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Суп гороховий 180 3,58 3,3 14,76 101,51
  Каша польова 112 3.264 3.26 17.705 113.989
  Сосиска молочна 40 4,4 9,56 - 106,4
  Огірок свіжий 46,5 0,344 0,043 1,419 6,02
  Сік фруктовий 100 0,2 - 11,0 44,0
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Молоко
 
180 5,04 4,5 8,46 182
  Суфле сирне зі  99 13,886 9,449 13,292 190,931
  соусом сметанним солодким 50 1,88 7,28 9,22 108,07
  44,952 49,737 151,469 1370,295
І тиждень. Вівторок
 
Сніданок Каша розсипчаста гречана 42 2,559 2,835 12,667 86,84
  Підлива м’ясна 45 3,85 4,0 2,42 53,60
  Помідор свіжий 45,5 0,473 0,086 1,978 9,89
  Чай 150 - - 11,976 45,48
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Борщ український 180 2,884 1,663 63,216 74,04
  Пюре картопляне 163 3,6 4,8 24,35 159,66
  Котлета м’ясна 50 8,38 9,37 8,53 139,1
  Салат з капусти та цибулі 60,0 0,969 3,045 5,467 50,585
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  Рогалик с повидлом 56 4,48 4,18 33,65 188,18
  44,9 42,654 239,15 1396,125
І тиждень.  Середа
 
Сніданок Каша вівсяна з маслом 70 1,899 2,395 13,527 83,84
  Риба тушкована з овочами 51 8,216 1,308 2,456 53,28
  Компот із свіжих ягід 150 0,24 - 16,096 63,08
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,06 0,18/3,6 16,44/0,04 129,37
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Суп з фрикадельками 180 5,82 6,75 12,72 129,11
  Каша гречана з м’ясом 100 10,47 10,62 19,41 215,20
  Салат з огірків 50 0,414 2,041 1,909 26,05
  Кисіль молочний 150 3,679 3,278 32,439 169,952
  Хліб 30 2,28 0,13 16,44 69,9
Полуденок Ліниві вареники зі 83 13,919 8,254 15,283 186,821
  соусом сметанним солодким 50 1,87 5,31 9,41 90,76
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
    58,527 48,366 169,77 1422,363
                   
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
І тиждень. Четвер
 
Сніданок Рисовий плов з м’ясом курки 124 14,79 15,4 35,45 241,1
  Огірок свіжий 46,5 0,344 0,043 1,419 6,02
  Чай з молоком 150 2,8 2,5 14,68 89,9
  Батон з маслом 30/5 2,28/0,06 0,18/3,6 16,44/0,04 129,37
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Борщ український 180 2,029 3,599 12,452 90,889
  Картопля тушкована з куркою 138 12,96 12,99 18,29 244,41
  Салат з помідорів 50 0,543 2,084 2,468 29,92
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
Булочка 49 4,22 3,9 27,62 156,02
             
  55,386 53,076 189,64 1438,029
І тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша ячнева з маслом 70 2,039 2,435 13,567 84,64
  Риба тушкована з овочами 51 8,216 1,308 2,456 53,28
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Кавовий напій з молоком 150 2,1 1,875 18,495 95,85
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Буряковий борщ 180 1,356 1,63 63,188 61,12
  Вермішель з маслом 64 2,62 1,72 17,46 97,47
  Гуляш з печінки 45 7,14 3,25 2,23 83,86
  Капуста тушкована 108 2,35 5,29 11,08 95,94
  Кисіль із ягід 150 1,087 - 20,416 80,845
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Вафлі 25 1,075 6,275 16,55 106,5
  Сік фруктовий 120 0,6 - 10,92 45,6
  37,657 30,993 225,744 1121,54
                     
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
ІІ тиждень. Понеділок
 
Сніданок Каша перлова з маслом 70 1,899 2,395 13,527 83,84
  Омлет 30 3,16 4,88 1,58 62,97
  Огірок свіжий 46,5 0,344 0,043 1,419 6,02
  Чай 150 - - 11,976 45,48
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Суп макаронний 180 1,59 1,64 11,38 67,56
  Каша польова 100 4,45 5,33 23,45 153,7
  Сосиска 45 4,95 10,8 - 119,7
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Сік фруктовий 100 0,2 - 11,0 44,0
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Ліниві вареники 83 13,919 8,254 15,283 186,821
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  44,626 45,057 147,457 1268,88
ІІ тиждень. Вівторок
 
Сніданок Каша гречана з м’ясом 128 8,07 7,6 14,72 148,91
  Салат з помідорів 50 0,543 2,084 2,468 29,92
  Кавовий напій з молоком 150 2,1 1,875 18,495 95,85
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Борщ український 180 2,029 3,599 12,452 90,889
  Картопляне пюре 120 2,61 3,8 18,17 119,85
  Гуляш з м’яса 25\25 7,69 10,41 1,46 115,78
  Огірок свіжий 46,5 0,344 0,043 1,419 6,02
  Молоко 180 5,04 5,76 26,42 171,72
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Пиріжок з повидлом 64 4,39 4,55 35,38 201,83
  Кисіль молочний 150 3,679 3,278 32,439 169,952
  44,6 44,164 207,338 1416,011
ІІ тиждень.  Середа
 
Сніданок Каша пшоняна з маслом 50 2,339 2,835 1,371 89,84
  Рибна котлета 60 7,518 3,777 5,271 92,094
  Салат з помідорів 50 0,543 2,084 2,468 29,92
  Компот із сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Буряковий борщ 180 1,356 1,63 63,188 61,12
  Каша гречана 42 2,559 2,835 12,667 86,84
  Тюфтельки 60 8,17 10,19 8,38 143,72
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Суфле сирне зі  99 13,886 9,449 13,292 190,931
  соусом сметанним солодким 50 1,88 7,28 9,22 108,07
  Молоко 180 5,04 4,5 8,46 182
  57,33 55,8 220,94 1521,22
                 
 
Режимний момент Страва Вихід страви (гр) Хімічний склад Калорійність
білки жири  вуг-води
ІІ тиждень. Четвер
 
Сніданок Рисовий плов з м’ясом курки 124 14,79 15,4 35,45 241,1
  Кавовий напій з молоком 150 2,1 1,875 18,495 95,85
  Батон з маслом і сиром 30/5 2,345 3,895 14,115 138,35
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23
Обід Суп круп’яний 180 1,64 3,16 11,47 81,81
  Картопля тушкована з куркою 138 12,96 12,99 18,29 244,41
  Салат з капусти та цибулі 60 0,969 3,045 5,467 50,585
  Чай з молоком 150 2,8 2,5 14,68 89,9
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Ватрушка з сиром 89 12,081 7,1 33,383 253,756
  Какао на молоці 150 4,56 4,01 22,521 140,55
  60,005 54,245 193,671 1464,161
ІІ тиждень. Пятниця
 
Сніданок Каша пшенична з маслом 50 2,339 2,835 1,371 89,84
  Салат з помідорів 50 0,543 2,084 2,468 29,92
  Риба тушкована з овочами 51 8,216 1,302 2,456 53,28
  Компот із сухофруктів 150 0,405 - 24,72 79,35
  Батон з маслом і сиром 30/5/10 2,28/0,06 0,18/3,6 16,44/0,04 129,37
  1000 Фрукти свіжі 50 2,34 - 5,14 23,0
Обід Борщ український 180 2,884 1,663 63,216 74,04
  Пюре картопляне 120 2,61 3,8 18,17 119,85
  Оладки з печінки 66 10,58 5,62 3,81 130,88
  Ікра бурякова 73 1 9,49 7,59 116,57
  Кавовий напій на молоці 150 2,1 1,875 18,495 95,85
  Хліб 45 3,42 0,27 24,66 104,85
Полуденок Вафлі 25 1,075 6,275 16,55 106,5
  Сік фруктовий 120 0,6 - 10,92 45,6
             
  42,322 44,304 225,456 1289,66
                     
 
Середня калорійність за день по ясельній групі – 1370,828
 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ Організація харчування  
ПІБ постачальника Перелік продуктів Назва та місце реєстрації постачальника
ФОП Швецов В.О крупи, борошно, дріжджі, цукор, сіль, сік фруктовий, какао, кавовий напій, сухофрукти, крохмаль, лимонна кислота, ванільний цукор, кондитерські вироби, чай, макарони, повидло, олія, паста томатна, лавровий лист,овочі, фрукти ФОП Швецов В.О.
42763, Сумська обл., м. Охтирка,
вул. Молодіжна, 6/1
 
ФОП Бутко Н.В. риба, яйця ФОП Бутко Н.В.
42700, Сумська обл., м. Охтирка,
Вул. Молодіжна,6 кв. 1
ПАТ «Охтирський м’ясокомбінат» яловичина, кури свіжоморожені, печінка, сало, сосиска ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ
ТОВАРИСТВО «Охтирськийм’ясокомбінат»
42700, Сумська область, м. Охтирка,
вул. Грибоєдова, 27
ТОВ «Сумська паляниця» хліб, батон, сухарі панірувальні ТОВ «Сумська паляниця»
м. Дніпро, Новокодацький район,
Вул. Данила Галицького, 2А, кім.37
ФОП Гарасимюк Н.В.
 
Фрукти, мед ФОП Гарасимюк Н.В.
42000, Сумська обл., м.Суми
вул. Інтернаціоналістів, 41А/52
ФОП Новіков Д.В сметана 21%, сир кисломолочний 10 %, сир твердий 50 %, масло вершкове 73%. молоко 3,2 %, 2,6 % ФОП Новіков Д. В.
40022, м. Суми, проспект Курський, 141
Сумська область
 
 
     Дошкільний навчальний заклад  забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку, із дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ спільно з МОН України. Будь-яка їжа, яка приготована дітям, є безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства.
     Виробники, постачальники продуктів харчування відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у ДНЗ.  
Сестрою медичною старшою та адміністрацією  здійснюється постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за якістю харчових продуктів та сировини, що постачаються на харчоблок.
     Варто зазначити, що з переліченими постачальниками харчових продуктів та сировини наш заклад співпрацює вже не один рік. З підприємцями завжди своєчасно укладаються договори. Усі заявки на продукти виконуються вчасно. Продукти надходять до закладу з відповідними супровідними документами, належної якості. Випадки постачання у заклад неякісної сировини відсутні.
 

 

Про забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб Організація харчування  
ЗАКОН УКРАЇНИ
 Про внесення змін до деяких законів України
щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб
Верховна Рада України постановляє:
I. Внести зміни до таких законів України:
1. Абзац сьомий статті 22 Закону України "Про професійну (професійно-технічну) освіту" (Відомості Верховної Ради України, 1998 р., № 32, ст. 215; 2018 р., № 43, ст. 345) викласти в такій редакції:
"організація харчування здобувачів освіти з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, осіб з інвалідністю, осіб з особливими освітніми потребами, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, дітей із числа внутрішньо переміщених осіб та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям".
2. Статтю 21 Закону України "Про загальну середню освіту" (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 28, ст. 230; 2015 р., № 6, ст. 40; 2016 р., № 5, ст. 50; 2018 р., № 43, ст. 345) доповнити частиною п’ятою такого змісту:
"5. Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, та навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".
3. Частину третю статті 33 Закону України "Про дошкільну освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 49, ст. 259; 2006 р., № 44, ст. 433) викласти в такій редакції:
"3. Дітям грудного віку та дітям другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, дітям грудного віку та дітям раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб за рахунок держави гарантується забезпечення дитячим харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".
4. Частини другутретючетвертушосту та сьому статті 4 та абзаци другий і третій частини першої статті 6 Закону України "Про дитяче харчування" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 44, ст. 433; 2014 р., № 2-3, ст. 41) після слів "які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" доповнити словами "мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб".
5. Статтю 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 1, ст. 1, № 11, ст. 75; 2016 р., № 6, ст. 58) після частини дев’ятої доповнити новою частиною такого змісту:
"10. Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".
У зв’язку з цим частину десяту вважати частиною одинадцятою.
II. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо приведення у відповідність із цим Законом підзаконних нормативно-правових актів, забезпечивши набрання ними чинності одночасно з набранням чинності цим Законом.
Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
м. Київ
16 січня 2020 року
№ 474-IX
 
 

ПОВНОЦІННЕ ХАРЧУВАННЯ Організація харчування

 
        Здоров’я дитини закладається змалечку, коли процеси розвитку  організму найбільш інтенсивні. Серед факторів, що забезпечують інтенсивний розвиток дитячого організму (гігієнічних, оздоровчих, педагогічних) харчування набуває одного із найголовніших значень, адже раціональне харчування дошкільника – необхідна умова його гармонійного росту, фізичного та нервово-психічного розвитку, стійкості до впливу інфекцій та інших негативних факторів зовнішнього середовища. Крім того, правильно організоване харчування формує у дітей культурно-гігієнічні навички, так звану правильну та раціональну харчову поведінку, закладає основи культури харчування.
       В сучасних умовах ще більшого значення набуває  харчування  в зв’язку із погіршенням стану здоров’я дітей, порушенням системності харчування в родині, зниженням якості продуктів харчування.
       Організація харчування в дошкільному навчальному закладі регламентована законодавчими актами, має певні традиції, режим, раціон. А однією із головних умов є суворе виконання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці, зберігання продуктів харчування та приготування їжі.
       Перед вступом дитини до дошкільного навчального закладу, рекомендуємо батькам  наблизити режим її харчування та склад раціону до умов дошкільного закладу. Необхідно привчати дитину до тих страв, які частіше там готують, особливо, якщо вдома дитина їх не отримувала. На жаль, не всі діти полюбляють все те, що корисно. Тому виховувати у дітей звичку і смак здорової їжі – справа нелегка, потребує терпіння. Часто-густо харчування дітей в родині, особливо у вихідні та святкові дні, зводиться лише до одного принципу – задоволення смаків т а вередувань. Дитині дають те, що вона полюбляє: солодке, борошняне, жувальні цукерки і гумки, чіпси та сухарики, солодкі газовані напої або продукти так званого святкового столу. Необхідно вчити дітей, що не можна відмовлятися від молока, рибних, овочевих страв, та їсти тільки солодощі, бутерброди і закуски. Але буває, що батьки пропонують дітям дорогі делікатеси, вважаючи, що так краще. Проте, такі продукти за своїм складом поступаються «простій» їжі. Також важливо, щоб дитина отримувала достатню кількість їжі, бо звичка їсти багато може привести до негативних наслідків як зайва вага і порушення обміну речовин. 
                         
         Пам’ятаємо, саме від нас з вами залежить здоров'я наших малюків.ють трьохразове харчування, яке забезпечує їх добову потребу у харчових речовинах та енергії приблизно на 75 – 80%. Тому,  організація харчування в дошкільному закладі  повинна  доповнюватись правильним харчуванням в родині.
Необхідно намагатись, щоб харчування дітей вдома доповнювало раціон дошкільного закладу. Наприклад: на вечерю вдома  рекомендуються ті продукти та страви, які дитина не отримувала в закладі. Якщо дитину приводять за 1–2 години до сніданку, то вдома можна дати стакан соку або фрукти. А у вихідні та святкові дні раціон харчування дитини краще максимально наближати до того, який вона отримує в дитячому садку.
Смачного та бувайте здорові!
 

Нормативна база Організація харчування 1. Норми харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року N 1591.

2. Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року N 242/329, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за N 661/10941.

3. Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 17 квітня 2006 року N 298/227, зареєстрована у Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за N 523/12397.
 

Режим харчування дитини вдома Організація харчування Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.
Привчайте дитину:

- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
- самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
- відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);
 - самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
- не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.
Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.



 

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ДИТИНА НЕ ХОЧЕ ЇСТИ? Організація харчування Що робити, коли дитина не хоче їсти?
 
     У жодному випадку не годувати її насильно. Поганий апетит завжди має причину. Ваше завдання − з'ясувати, у чому справа. Може, малюк нездоровий, можливо, ви годуєте його в незвичній обстановці або їжа довелася йому не до смаку, може, він просто не встиг зголодніти. Якщо дитина не хоче їсти, краще пропустити одне годування, ніж удаватися до примушення. Насильницьке годування викликає протест і закріплює негативне відношення до їжі. Воно навіть може викликати блювоту, яка, повторившись кілька разів, стане звичною.
     Для того, щоб зберегти у дитини апетит, треба спокійно відноситися до його коливань, пам'ятаючи про те, що і ми не завжди їмо з однаковим бажанням. Дитина може опинитися уявно поганим “їдцем”: просто її порція дуже велика, треба спробувати її зменшити. Можливо, це підбадьорить вашого малюка, якого лякала велика кількість їжі, а може, причина в тому, що їжа дуже калорійна. Можна з упевненістю сказати, що поганий апетит у здорової дитини − результат помилок дорослих. Усунете їх − і це допоможе відновити апетит у малюка.
     Перш за все, не слід фіксувати увагу дитини на своїх побоюваннях з приводу того, що вона мало їла. У неї повинно скластися відношення до їжі, як до природної і цілком добровільної процедури. Якнайкращий метод для дітей першого року життя − так зване годування за вимогою. Це дозволяє врахувати індивідуальні особливості дітей, одні з яких більше їдять вранці уранішній годинник, інші − увечері. Дітям, які з'їдають малі об'єми їжі, за рекомендацією лікаря призначається калорійніше живлення.

ПОРАДИ БАТЬКАМ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ Організація харчування      Існує дуже багато порад та рекомендацій з приводу правильного харчування для дітей і підлітків. Харчування дитини, перш за все, залежить від його віку. Починаючи з введення прикорму і далі, турбота про харчування дитини стає однією з головних батьківських обов'язків. Ваш малюк росте, розвивається, і так приємно усвідомлювати, що це ваша заслуга.
     Стандартно, дитина до п'яти років, повинна харчуватися не менше чотирьох разів на день, загальна кількість (вага) їжі за один прийом не повинен бути менше 200 грамів. Соки, компоти, морси, вода та інші рідини в розрахунок не йдуть.
     Сніданок повинен складатися з корисних продуктів, які легко засвоюються і допоможуть забезпечити енергію протягом дня
Головне, піклуючись про дитину, намагайтеся, щоб ті продукти, які він їсть, були свіжими і натуральними.
Ще із загальних рекомендацій з харчування для всіх дітей - для росту потрібна поживна, багата всіма вітамінами і мікроелементами їжа.
Харчування - джерело здоров'я.
Щоб малюк добре їв і ріс швидше, готуйте йому його улюблені страви, і пропонуйте нові.
Під час сніданків, обідів і вечерь збирайтеся за стіл усією родиною.
Нехай їжа перетворитися для дитини на красиву, захоплюючу і цікаву церемонію.
     Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.
     В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
     У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники БІЛКІВ. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.
ЖИРИ є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.
     Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.
     У щоденному раціоні дитини обов'язково мають ВІТАМІНИ . Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

     РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири,вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
     БІЛКИ є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків.
     Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та іншому. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа.
     ЖИРИ є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

     ВУГЛЕВОДИ – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.
Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.
     У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).
     Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л.
Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.