Заклад дошкільної освіти (ясла-садок)
Охтирської міської ради в Сумській області
НОВІ НОРМИ ТА ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ Організація харчування
Шановні батьки! Важлива інформація для Вас!
       Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).(Деталі за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text)
     Такі зміни прийняті, з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії. 

                                                   
 
Основні нормативні документи, які регламентують організацію харчування в ЗДО


 

ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ Організація харчування                                                    
Інформація про страви Організація харчування
ПЕРШІ СТРАВИ
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; БОРЩ УКРАЇНСЬКИЙ
2) перелік інгредієнтів; Картопля, Капуста Білокачанна, Цибуля ріпчаста, Буряк, Морква, Масло вершкове 72%, Квасоля, Томатна паста (виготовлено зі свіжих томатів), Сметана 21%, Сіль йодована, Вода
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; Масло вершкове 72% (молоко), Сметана (молоко)
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; -
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція – 150/200 грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі +60-65 °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 150/200 г
   
Білки 2,13/2,75 г
Жири 2,51/3,14 г
з них: насичені  
Вуглеводи 10,03/13,13 г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 68,85/88,75 ккал


 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; СУП ГРЕЧАНИЙ
2) перелік інгредієнтів; Крупа гречана, Цибуля ріпчаста, Морква, Картопля, Олія, Масло вершкове 72%, Сіль йодована, Вода
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; Масло вершкове 72% (молоко)
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; Крупа гречана 5 гр. в 150 гр. страви
Крупа гречана 7 гр. в 200 гр. страви
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція – 150/200 грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі +60-65 °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 150/200 г
   
Білки 1,49/2,04 г
Жири 1,16/1,64 г
з них: насичені  
Вуглеводи 10,17/13,81 г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 56,22/76,94 ккал


ДРУГІ СТРАВИ
 
Вимога законодавства пункти ст.6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; Рулет рибний
2) перелік інгредієнтів; Риба морожена "Хек тихоокеанський" (випотрошений без голови), хліб пшеничний подовий, цибуля ріпчаста, яйце куряче, олія, сіль йодована.
 
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість; Яйце куряче, хліб пшеничний подовий.
 
4) кількість певних інгредієнтів або категорії інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; Риба
1-4 років – 53 гр. в 53 гр. страви
4-6,7 років – 79 гр. в 79 гр. страви
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція:
1-4 років – 53 грам
4-6,7 років – 79 грам
6) мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;  
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті при температурі не нижче 630С.
8) найменування та місцезнаходження оператору ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчових продуктів, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
 
10) інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі + 60-65 0 С
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 1-4 років – 53 г
                             4-6,7 років – 79 г
Білки 7,95/11,85 г
Жири 3,59/4,82 г
з них: насичені  
Вуглеводи 3,13/4,59 г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 76,34/108,81 ккал


 
Вимога законодавства пункти ст.6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; Котлета рибна любительська
2) перелік інгредієнтів; Риба морожена "Хек тихоокеанський" (випотрошений без голови), морква,
хліб пшеничний подовий, цибуля ріпчаста, яйце куряче, молоко 2,5%, олія, вода питна, сіль йодована.
 
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість; Яйце куряче, хліб пшеничний подовий, молоко.
 
4) кількість певних інгредієнтів або категорії інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; Риба
1-4 років – 53 гр. в 59 гр. страви
4-6,7 років – 79 гр. в 88 гр. страви
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція:
1-4 років – 59 грам
4-6,7 років – 88 грам
6) мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;  
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті при температурі не нижче 630С.
8) найменування та місцезнаходження оператору ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчових продуктів, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
 
10) інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі + 60-65 0 С
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 1-4 років – 59 г
                             4-6,7 років – 88 г
Білки 10,2/14,73 г
Жири 1,77/2,6 г
з них: насичені  
Вуглеводи 21,84/28,25 г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 81,21/116,36 ккал
 
Вимога законодавства пункти ст.6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; Шніцель рибний
2) перелік інгредієнтів; Риба морожена "Хек тихоокеанський" (випотрошений без голови),
цибуля ріпчаста, зелень петрушки, вода питна, яйце куряче, сухарі панірувальні, сіль йодована, олія.
 
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість; Яйце куряче, сухарі панірувальні.
 
4) кількість певних інгредієнтів або категорії інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; Риба
1-4 років – 53 гр. в 47 гр. страви
4-6,7 років – 79 гр. в 70 гр. страви
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція:
1-4 років – 47 грам
4-6,7 років – 70 грам
6) мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;  
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті при температурі не нижче 630С.
8) найменування та місцезнаходження оператору ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчових продуктів, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
 
10) інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі + 60-65 0 С
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 1-4 років – 47 г
                       4-6,7 років – 70 г
Білки 9,75/14,14 г
Жири 1,21/1,82 г
з них: насичені  
Вуглеводи 23,29/30,42 г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 85,35/121,31 ккал
 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; Каша кукурудзяна розсипчаста
2) перелік інгредієнтів; Крупа  кукурудзяна   , вода питна ; ,сіль харчова йодована ;  масло  вершкове   72 %
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; Масло вершкове 72%(молоко)
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; Крупа  кукурудзяна 29,5/37 , вода 70,5/88,5 ,сіль йодована 0,25/0,3, масло  вершкове   72 %  2/2,5
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція – 90,113грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі +60-65 °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 90,113 г
  90 113
Білки 2,46 3,09
Жири 4,42 г 5,73
з них: насичені    
Вуглеводи 21,38 26,82
з них: цукри    
Сіль                                 
Енергетична цінність,ккал 112,64 141,22
 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; КАША  ГРЕЧЕНА  РОЗСИПЧАСТА
2) перелік інгредієнтів;                 Крупа гречана , Вода, Сіль йодована, Масло  вершкове   72 %
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; Масло вершкове (молоко)
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; Крупа гречана 33,5 /42, Вода 63,5/79,5, Сіль йодована 0,25/3,0 масло  вершкове  72 % 2/2,5 ,
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція – 82,103 грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається  при температурі не нижче 65 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі +60-65 °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції – 82/ 103 г
  82 103
Білки 4,24 5,31
Жири 2,56 3,20
з них: насичені    
Вуглеводи 21,20 26,58
з них: цукри    
Сіль                                 
Енергетична цінність,ккал 125,45 157,23
 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; КУРКА ПО - ІТАЛІЙСЬКІ (ПІДЛИВА)
2) перелік інгредієнтів; Курятина (філе), томатне пюре (томати свіжі, сіль, вода), цибуля ріпчаста, олія,  цукор, сіль йодована, вода питна
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; -
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; 1-4 роки 4-6 років
Курятина (філе) – 45 гр. в 36/10 гр страви
 
Курятина (філе) – 60 гр. в 48/12 гр страви
 
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція –  36/10  грам Порція –  48/12 грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
 
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті
 при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі  + 60 - 65  °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції –  36/10  г
   
Білки 11,18  г
Жири 5,13   г
з них: насичені  
Вуглеводи 15,06   г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність   151,57  ккал
Маса порції –  48/12  г
   
Білки 14,91   г
Жири 6,68     г
з них: насичені  
Вуглеводи 20,09   г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 200,68    ккал
 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; РАГУ ІЗ КУРЯТИНИ
2) перелік інгредієнтів; Курятина (філе), олія, вода питна, картопля, морква, цибуля ріпчаста, томатне пюре (томати свіжі, сіль, вода), борошно пшеничне, сіль йодована
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; борошно пшеничне
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; 1-4 роки 4-6 років
Курятина (філе) – 45 гр. в 32/102 гр страви
Картопля -  66 гр. в 32/102 гр. страви
Курятина (філе) – 60 гр. в 43/136 гр страви
Картопля -  88 гр. в 43/136 гр. страви
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція –  32/102  грам Порція –  43/136 грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
 
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті
 при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі  + 60 - 65  °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції –  32/102  г
   
Білки 11,18  г
Жири 5,13   г
з них: насичені  
Вуглеводи 15,06   г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність   151,57  ккал
Маса порції –  43/136  г
   
Білки 14,91   г
Жири 6,68     г
з них: насичені  
Вуглеводи 20,09   г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 200,68    ккал
 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; МАКАРОННИК З М’ЯСОМ
2) перелік інгредієнтів; Яловичина, масло вершкове (молоко), макаронні вироби, сіль йодована, цибуля ріпчаста, олія, яйце куряче, сухарі панірувальні, вода питна
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; масло вершкове (молоко), яйце куряче, сухарі панірувальні
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; 1-4 роки 4-6 років
Яловичина –  32гр. в 94 гр. страви
Макаронні вироби – 28,5 гр. в 94 гр. страви
Яловичина –  40 гр. в 118  гр. страви
Макаронні вироби – 36  гр. в 118 гр. страви
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція –  94  грам Порція –  118 грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
 
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті
 при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі  + 60 - 65  °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції –  94   г
   
Білки 10,35  г
Жири 4,01   г
з них: насичені  
Вуглеводи 22,37   г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність   168,48  ккал
Маса порції –  118  г
   
Білки 12,95   г
Жири 5,25     г
з них: насичені  
Вуглеводи 28,16   г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 213,57   ккал
 
Вимога законодавства пункти ст. 6 Інформація про страву
1) назва харчового продукту; КОТЛЕТА НАТУРАЛЬНА З ФІЛЕ КУРКИ ПАНІРОВАНА В СУХАРЯХ
2) перелік інгредієнтів; Курятина (філе), яйце куряче, хліб пшеничний подовий, олія, сіль йодована
 
 
3) речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносиміст; хліб пшеничний подовий, яйце куряче
4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; 1-4 роки 4-6 років
Курятина (філе) – 45 гр. в 48  гр страви
 
Курятина (філе) – 60 гр. в 65  гр страви
 
5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; Порція –  48  грам Порція –  65  грам
6) мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; Не більше 120 хв. з моменту приготування
 
Не більше 120 хв. з моменту приготування
7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); Продукт після приготування зберігається на роздаточній плиті
 при температурі не нижче 63 0С.
8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера; ДНЗ «Ластівка» адреса: м. Охтирка вул. Сумська,17  
10) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; Температура подачі  + 60 - 65  °C
 
12) інформація про поживну цінність харчового продукту. Маса порції –  55  г
   
Білки 10,65  г
Жири 3,95  г
з них: насичені  
Вуглеводи 4,08  г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність   96,56   ккал
Маса порції –  73  г
   
Білки 14,13  г
Жири 5,06  г
з них: насичені  
Вуглеводи 5,30  г
з них: цукри  
Сіль  
Енергетична цінність 126,03   ккал

ЕКСПЕРТНІ ВИСНОВКИ Організація харчування ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК НА ОВОЧІ
   

ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК НА МОЛОКО, СИР ТВЕРДИЙ, КАПУСТУ, ОГІРКИ
  

ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК НА МАСЛО


ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК НА ЯЛОВИЧИНУ, МОЛОКО, СМЕТАНУ, СИР КИСЛОМОЛОЧНИЙ
    
  

ІНФОРМАЦІЯ про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості Організація харчування Інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини обов’язково зазначається в меню відповідним індексом в дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів).
    
Індекс алергену або непереносимої речовини  Розшифровка індексів алергенів  або непереносимих речовин
Г глютен або його сліди
Л  лактоза
ЗП злакові продукти
Я   яйця
Р риба
А арахіс
СБ соєві боби
МП молочні продукти
ГХ горіхи
      
 
ІНФОРМАЦІЯ
про харчові продукти щодо вмісту глютену
Харчові продукти, які природно не містять глютену Харчові продукти, які містять глютен та повинні бути виключені із харчування у разі підтвердження діагнозу целіакія та/або алергія на глютен Харчові продукти, які містять сліди глютену та повинні бути виключені із харчування у разі підтвердження діагнозу целіакія та/або алергія на глютен     

Овочі
Картопля
Кукурудза
Гарбуз
Фрукти
Ягоди
Бобові
Злакові - рис, кіноа, пшоно, амарант, сорго, тефф
Горіхи
Гречка
Насіння
Яйця
М’ясо та риба
Молочні продукти
Рослинна олія
Вода
Фруктовий та овочевий сік
Чай
Какао


 
Пшениця, у тому числі манна крупа, булгур, кус-кус
Жито
Ячмінь
Овес
Тритікале
Хліб, хлібобулочні та кондитерські вироби, у складі яких є пшеничне, житнє, ячмінне, вівсяне борошно, крохмаль (у маркуванні якого зазначено, що в його складі можуть бути сліди глютену), ячмінна патока
Макаронні вироби, у складі яких є пшеничне, житнє, вівсяне борошно, крохмаль (у маркуванні якого зазначено, що в його складі можуть бути сліди глютену)
Страви та вироби з м’яса, риби, у складі яких є пшеничне, житнє, ячмінне, вівсяне борошно, крохмаль (у маркуванні якого зазначено, що в його складі можуть бути сліди глютену)
Молочні продукти, у складі яких є пшениця, жито, ячмінь або овес
Напої на основі солоду ячменю, пшениці або жита
Напої з обсмаженого зерна (ячменю, жита, пшениці) та цикорію
Кетчупи, гірчиця, у маркуванні яких зазначено, що в їх складі можуть бути сліди глютену
Молочні продукти, у маркуванні яких зазначено, що в їх складі можуть бути сліди глютену
Вироби з картоплі та кукурудзи, у складі яких є ячмінна патока
Гранульований чай, розчинні какао-суміші, у маркуванні яких зазначено, що в їх складі можуть бути сліди глютену
Сухі прянощі, у маркуванні яких зазначено, що в їх складі можуть бути сліди глютену
Сушені овочі та фрукти, у маркуванні яких зазначено, що в їх складі можуть бути сліди глютену
Шоколад, у маркуванні якого зазначено, що в його складі можуть бути сліди глютену
 
 
 
 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ Організація харчування  
ПІБ постачальника Перелік продуктів Назва та місце реєстрації постачальника
ФОП Швецов В.О крупи, борошно, дріжджі, цукор, сіль, сік фруктовий, какао, сухофрукти, крохмаль, лимонна кислота, ванільний цукор, чай, макарони,  олія, паста томатна, лавровий лист,овочі, фрукти ФОП Швецов В.О.
42763, Сумська обл., м. Охтирка,
вул. Молодіжна, 6/1
 
ФОП Бутко Н.В. риба, яйця ФОП Бутко Н.В.
42700, Сумська обл., м. Охтирка,
Вул. Молодіжна,6 кв. 1
ПАТ «Охтирський м’ясокомбінат» яловичина, cвинина, філе куряче ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ
ТОВАРИСТВО «Охтирськийм’ясокомбінат»
42700, Сумська область, м. Охтирка,
вул. Грибоєдова, 27
ТОВ «Сумська паляниця» хліб цільнозерновий, сухарі панірувальні ТОВ «Сумська паляниця»
м. Дніпро, Новокодацький район,
Вул. Данила Галицького, 2А, кім.37
     
ФОП Новіков Д.В сметана 21%, сир кисломолочний 10 %, сир твердий 50 %, масло вершкове 73%. молоко  2,6 % ФОП Новіков Д. В.
40022, м. Суми, проспект Курський, 141
Сумська область
 
 
     Дошкільний навчальний заклад  забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку, із дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ спільно з МОН України. Будь-яка їжа, яка приготована дітям, є безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства.
     Виробники, постачальники продуктів харчування відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у ДНЗ.  
Сестрою медичною старшою та адміністрацією  здійснюється постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за якістю харчових продуктів та сировини, що постачаються на харчоблок.
     Варто зазначити, що з переліченими постачальниками харчових продуктів та сировини наш заклад співпрацює вже не один рік. З підприємцями завжди своєчасно укладаються договори. Усі заявки на продукти виконуються вчасно. Продукти надходять до закладу з відповідними супровідними документами, належної якості. Випадки постачання у заклад неякісної сировини відсутні.
 

 

Про забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб Організація харчування  
ЗАКОН УКРАЇНИ
 Про внесення змін до деяких законів України
щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб
Верховна Рада України постановляє:
I. Внести зміни до таких законів України:
1. Абзац сьомий статті 22 Закону України "Про професійну (професійно-технічну) освіту" (Відомості Верховної Ради України, 1998 р., № 32, ст. 215; 2018 р., № 43, ст. 345) викласти в такій редакції:
"організація харчування здобувачів освіти з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, осіб з інвалідністю, осіб з особливими освітніми потребами, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, дітей із числа внутрішньо переміщених осіб та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям".
2. Статтю 21 Закону України "Про загальну середню освіту" (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 28, ст. 230; 2015 р., № 6, ст. 40; 2016 р., № 5, ст. 50; 2018 р., № 43, ст. 345) доповнити частиною п’ятою такого змісту:
"5. Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, та навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".
3. Частину третю статті 33 Закону України "Про дошкільну освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 49, ст. 259; 2006 р., № 44, ст. 433) викласти в такій редакції:
"3. Дітям грудного віку та дітям другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, дітям грудного віку та дітям раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб за рахунок держави гарантується забезпечення дитячим харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".
4. Частини другутретючетвертушосту та сьому статті 4 та абзаци другий і третій частини першої статті 6 Закону України "Про дитяче харчування" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 44, ст. 433; 2014 р., № 2-3, ст. 41) після слів "які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" доповнити словами "мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб".
5. Статтю 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 1, ст. 1, № 11, ст. 75; 2016 р., № 6, ст. 58) після частини дев’ятої доповнити новою частиною такого змісту:
"10. Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".
У зв’язку з цим частину десяту вважати частиною одинадцятою.
II. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо приведення у відповідність із цим Законом підзаконних нормативно-правових актів, забезпечивши набрання ними чинності одночасно з набранням чинності цим Законом.
Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
м. Київ
16 січня 2020 року
№ 474-IX
 
 

ПОВНОЦІННЕ ХАРЧУВАННЯ Організація харчування

 
        Здоров’я дитини закладається змалечку, коли процеси розвитку  організму найбільш інтенсивні. Серед факторів, що забезпечують інтенсивний розвиток дитячого організму (гігієнічних, оздоровчих, педагогічних) харчування набуває одного із найголовніших значень, адже раціональне харчування дошкільника – необхідна умова його гармонійного росту, фізичного та нервово-психічного розвитку, стійкості до впливу інфекцій та інших негативних факторів зовнішнього середовища. Крім того, правильно організоване харчування формує у дітей культурно-гігієнічні навички, так звану правильну та раціональну харчову поведінку, закладає основи культури харчування.
       В сучасних умовах ще більшого значення набуває  харчування  в зв’язку із погіршенням стану здоров’я дітей, порушенням системності харчування в родині, зниженням якості продуктів харчування.
       Організація харчування в дошкільному навчальному закладі регламентована законодавчими актами, має певні традиції, режим, раціон. А однією із головних умов є суворе виконання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці, зберігання продуктів харчування та приготування їжі.
       Перед вступом дитини до дошкільного навчального закладу, рекомендуємо батькам  наблизити режим її харчування та склад раціону до умов дошкільного закладу. Необхідно привчати дитину до тих страв, які частіше там готують, особливо, якщо вдома дитина їх не отримувала. На жаль, не всі діти полюбляють все те, що корисно. Тому виховувати у дітей звичку і смак здорової їжі – справа нелегка, потребує терпіння. Часто-густо харчування дітей в родині, особливо у вихідні та святкові дні, зводиться лише до одного принципу – задоволення смаків т а вередувань. Дитині дають те, що вона полюбляє: солодке, борошняне, жувальні цукерки і гумки, чіпси та сухарики, солодкі газовані напої або продукти так званого святкового столу. Необхідно вчити дітей, що не можна відмовлятися від молока, рибних, овочевих страв, та їсти тільки солодощі, бутерброди і закуски. Але буває, що батьки пропонують дітям дорогі делікатеси, вважаючи, що так краще. Проте, такі продукти за своїм складом поступаються «простій» їжі. Також важливо, щоб дитина отримувала достатню кількість їжі, бо звичка їсти багато може привести до негативних наслідків як зайва вага і порушення обміну речовин. 
                         
         Пам’ятаємо, саме від нас з вами залежить здоров'я наших малюків.ють трьохразове харчування, яке забезпечує їх добову потребу у харчових речовинах та енергії приблизно на 75 – 80%. Тому,  організація харчування в дошкільному закладі  повинна  доповнюватись правильним харчуванням в родині.
Необхідно намагатись, щоб харчування дітей вдома доповнювало раціон дошкільного закладу. Наприклад: на вечерю вдома  рекомендуються ті продукти та страви, які дитина не отримувала в закладі. Якщо дитину приводять за 1–2 години до сніданку, то вдома можна дати стакан соку або фрукти. А у вихідні та святкові дні раціон харчування дитини краще максимально наближати до того, який вона отримує в дитячому садку.
Смачного та бувайте здорові!
 

Режим харчування дитини вдома Організація харчування Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.
Привчайте дитину:

- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
- самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
- відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);
 - самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
- не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.
Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.



 

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ДИТИНА НЕ ХОЧЕ ЇСТИ? Організація харчування Що робити, коли дитина не хоче їсти?
 
     У жодному випадку не годувати її насильно. Поганий апетит завжди має причину. Ваше завдання − з'ясувати, у чому справа. Може, малюк нездоровий, можливо, ви годуєте його в незвичній обстановці або їжа довелася йому не до смаку, може, він просто не встиг зголодніти. Якщо дитина не хоче їсти, краще пропустити одне годування, ніж удаватися до примушення. Насильницьке годування викликає протест і закріплює негативне відношення до їжі. Воно навіть може викликати блювоту, яка, повторившись кілька разів, стане звичною.
     Для того, щоб зберегти у дитини апетит, треба спокійно відноситися до його коливань, пам'ятаючи про те, що і ми не завжди їмо з однаковим бажанням. Дитина може опинитися уявно поганим “їдцем”: просто її порція дуже велика, треба спробувати її зменшити. Можливо, це підбадьорить вашого малюка, якого лякала велика кількість їжі, а може, причина в тому, що їжа дуже калорійна. Можна з упевненістю сказати, що поганий апетит у здорової дитини − результат помилок дорослих. Усунете їх − і це допоможе відновити апетит у малюка.
     Перш за все, не слід фіксувати увагу дитини на своїх побоюваннях з приводу того, що вона мало їла. У неї повинно скластися відношення до їжі, як до природної і цілком добровільної процедури. Якнайкращий метод для дітей першого року життя − так зване годування за вимогою. Це дозволяє врахувати індивідуальні особливості дітей, одні з яких більше їдять вранці уранішній годинник, інші − увечері. Дітям, які з'їдають малі об'єми їжі, за рекомендацією лікаря призначається калорійніше живлення.

1 2